Πρόσκληση Δήλωσης συμμετοχών για εργαστήριο επιμόρφωσης με θέμα: Εισαγωγή στην 3d εκτύπωση και εφαρμογές στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας
Σύντομη περιγραφή
Ο Δήμος Πειραιά βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο στην υλοποίηση ενός χώρου-εργαστηρίου (makerspace) τον οποίο θα εξοπλίσει με τον απαραίτητο σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου POP – Machina (https://pop-machina.eu/).
Στόχος είναι η καθιέρωση του makerspace ως χώρος δημιουργίας στην πόλη που ακολουθεί τις αρχές της Κυκλικής οικονομίας. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί συνίσταται σε: 3d printers, lasercutters, CNC router (ψηφιακή επιφανειακή επεξεργασία επιφανειών από ξύλο, μέταλλο και χαρτί), σύγχρονες ραπτομηχανές, υπολογιστές, εργαλεία εξειδικευμένα για επεξεργασία πλαστικών, μετάλλου, χαρτιού και ξύλου κ.α.
Στον χώρο αυτό μια κοινότητα δημιουργών (makers), αποτελούμενων από ανθρώπους που θα έχουν την παρακίνηση να παράγουν προϊόντα τοπικά στον Πειραιά με ένα βιώσιμο τρόπο, θα δημιουργούν νέα προϊόντα κυρίως με επαναχρησιμοποίηση και επεξεργασία παλαιών υλικών από ύφασμα, ξύλο, πλαστικό, μέταλλο, χαρτί κ.α. Θα είναι επίσης, ένα σημείο πληροφόρησης/ εκπαίδευσης που εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες και οι επισκέπτες μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερο στην προσπάθεια της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στον Δήμο. Το makerspace θα εγκατασταθεί εντός του κτιρίου της πρώην ΣΚΥΠ, (αμφιθέατρο της Πρώην ΣΚΥΠ/ Σχολή Κλωστικής Υφαντικής Πλεκτικής) που βρίσκεται στο Ο.Τ.122/Τ.22 που περικλείεται από τις οδούς Αμοργού, Ερμουπόλεως, Κύθνου, Λ. Πειραιώς, στην περιοχή των Καμινίων στον Πειραιά.
Η εγκατάσταση του makerspace θα ολοκληρωθεί εντός του 2023, ενώ παράλληλα θα διοργανωθούν διαδικτυακές συναντήσεις/ εργαστήρια /επιμορφώσεις που αποσκοπούν στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των πολιτών.
Περιγραφή δράσεων και εργαστηρίων
Με μεγάλη μας χαρά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το Piraeus Makerspace ξεκινάει τις εκπαιδευτικές του δράσεις με μία σειρά εργαστηρίων- σεμιναρίων σε σχέση με την 3D εκτύπωση και τις εφαρμογές της στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε ομάδες μαθητών, φοιτητών και διδακτικού προσωπικού, θα περιλαμβάνει, εισαγωγή στην ιδέα των makerspaces και της κυκλικής οικονομίας, χρήση 3d εκτυπωτών, χρήση των προγραμμάτων 3d εκτύπωσης και παραδείγματα το πως μπορεί ένας 3d εκτυπωτής να βοηθήσει την εκπαιδευτική διαδικασία.
Για τους φοιτητές ειδικότερα, θα γίνει μία εισαγωγή στην έννοια του prototyping, με την χρήση του 3d εκτυπωτή ως μέσο υλοποίησης πρωτογενών ιδεών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρηματοδότηση νεοφυούς επιχειρηματικότητας και την σχέση της με την κυκλική οικονομία. Αντίστοιχα για το διδακτικό προσωπικό θα αποκτήσει χαρακτήρα train the trainers.
Διάρκεια: Το εργαστήριο θα λάβει χώρα στις 11 Απριλίου στο Blue Lab στην ακτή Μιαούλη 23, 1ος όροφος, στις 11.00 το πρωί και θα έχει διάρκεια 2 ώρες. Σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής θα δημιουργηθούν νέα τμήματα.
Απαιτούμενες γνώσεις: Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να έχουν πρότερη γνώση στα παραπάνω θεματικά πεδία ενώ απαιτούνται μόνο βασικές γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και ενδιαφέρον για την τεχνολογία 3D printing.
Τα μαθήματα αυτά έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές της 3D εκτύπωσης και να μπορέσουν να συνεχίσουν μόνοι τους έχοντας κατανοήσει τις βασικές αρχές και τεχνικές της 3D εκτύπωσης.
Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις δηλώσεις συμμετοχής σας ως τις 05/04/2023 στην ηλεκτρονική φόρμα που θα βρείτε στο κουμπί που ακολουθεί το κείμενο.